Jaką rybę wybrać na Wigilię?

Wigilia to dla wielu z nas jedna z nielicznych okazji do zjedzenia potrawy z ryby. Oprócz tradycyjnego karpia coraz częściej sięgamy po inne gatunki, takie jak łosoś, panga czy węgorz. Niestety, z powodu zmian klimatycznych oraz nadmiernych połowów zasoby ryb na świecie dramatycznie się kurczą. Warto zatem zwrócić uwagę, czy kupowane przez nas sztuki mają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa, tzw. MSC. Takie oznaczenie da nam gwarancję, że nie przyczyniamy się do nadmiernej eksploatacji łowisk.
Zwracajmy także uwagę na warunki, w jakich ryby są hodowane lub przetrzymywane. Przykładowo, panga dorasta najczęściej w zanieczyszczonych wodach Mekongu, co niekorzystnie wpływa także na jej wartości odżywcze. Natomiast karpie przetrzymywane w sklepach w nieodpowiednich warunkach skazane są na cierpienia – nie kupujmy zatem żywych ryb.
Oto linki, dzięki którym dowiecie się więcej na temat zrównoważonej konsumpcji ryb:

http://www.klubgaja.pl/_pliki/klubgaja-poradnik-o-rybach.pdf
http://www.poradnikrybny.wwf.pl/poradnik/
http://jeszczezywykarp.pl/

Comments are closed.