Festyn Rodzinny w Szkole Podstawowej w Daszewicach jako Zielone Wydarzenie

1 czerwca 2014 roku na boisku Zespołu Szkół w Daszewicach
odbył się festyn rodzinny, który był realizowany jako Zielone Wydarzenie. ZW_logo_RGB_podstawowe_kolor

Scenariusz na etapie przygotowań był konsultowany przez lokalnego
koordynatora ZW Stowarzyszenie Centrum Promocji Ekorozwoju.

Podobne festyny odbywały się co roku i należą do tradycji szkoły, jednakże w tym roku impreza środowiskowa miała inny charakter. Jako Zielone Wydarzenie dołożyliśmy wszelkich starań, aby ta uroczystość miała charakter ekologiczny, promowała zasady zdrowego stylu życia i rozsądne gospodarowanie zasobami naturalnymi.

W ramach dbałości o środowisko zabezpieczyliśmy worki do sortowania
śmieci, zwiększyliśmy liczbę stanowisk służących do gromadzenia odpadów i  zapewniliśmy opakowania ulegające łatwemu rozkładowi (papierowe), często jadalne, jak np. wafle. Ograniczyliśmy ilość plastiku w opakowaniach na jedzenie.

Aby rozbudzić w uczniach poczucie odpowiedzialności za istoty żywe  z najbliższego otoczenia oraz środowisko, konkursy, które odbyły się na boisku szkolnym, miały również charakter ekologiczny, tzn. odbywał się z  wykorzystaniem surowców wtórnych lub doskonaliły umiejętności przydatne  przy np. sortowaniu odpadów, takie jak np. rzut do celu.

Zasady zdrowego stylu życia promowaliśmy podczas naszego festynu  poprzez przygotowanie siedmiu a nie tylko pięciu konkurencji, z czego aż  pięć doskonaliło sprawności ruchowe i koncentrację w oparciu o nietypowe zastosowanie surowców wtórnych. Nagrodą za udział w konkurencjach były słodkie upominki, ale i tym razem ich zawartość była zgodna z zasadami zdrowego żywienia. Bardzo niewiele było w nich typowych słodyczy przygotowanych na bazie czekolady i sacharozy. Większość stanowiły batony bogate w błonnik, chrupki i chipsy owocowe oraz naturalne soki.

W naszym bufecie również królowała zdrowa żywność. Zamiast grochówki były pyszne zupy warzywne, zamiast napojów gazowanych – soki świeżo tłoczone, bez dodatku konserwantów czy cukru buraczanego oraz woda. Do przygotowania potraw nie korzystano z energii elektrycznej ale z naturalnego opału. Jedynym odstępstwem były pyszne potrawy z grilla, smażone również na naturalnym opale.

W programie imprezy znalazły się liczne pokazy i prelekcje rozbudzające świadomość prozdrowotną uczestników festynu. Przeprowadzono pokaz  pomocy przedmedycznej, można było dokonać pomiaru ciśnienia i  porozmawiać z panią pielęgniarką o problemach dotyczących zdrowia.

Nasz festyn odwiedzili też strażacy, którzy przećwiczyli z dziećmi zasady reagowania w nagłych sytuacjach. Odbył się też pokaz działań w wykonaniu tych służb specjalnych. O wzrost bezpieczeństwa zadbali również policjanci, którzy przeprowadzili akcję znakowania rowerów.

Aby podkreślić, że w ekologii bardzo ważne są relacje między organizmami a środowiskiem, zaprosiliśmy na to wydarzenie pana pszczelarza, który opowiadał o roli pszczół dla środowiska, pokazał nam, na czym polega jego praca. Pan pszczelarz przyniósł nam też przekrojowy model ula i rój pszczół, na którego przykładzie opowiedział nam o hierarchii panującej wśród tych organizmów. Oprócz naukowych faktów mogliśmy spróbować różnych rodzajów miodu oraz podziwiać różne inne wytwory pszczelej pracy, np. świece z wosku pszczelego.

Dzieci mogły również zaprzyjaźnić się z końmi i spróbować swoich sił w jeździectwie. Aby zapewnić komfort zwierzętom, ich stanowisko znajdowało się po przeciwległej stronie boiska, tak aby tłum i hałas nie dokuczał koniom podczas pracy. Opiekunowie zwierząt cierpliwie tłumaczyli dzieciom, jak należy dbać o te piękne zwierzęta oraz jakie są ich potrzeby.

Dodatkowo wkrótce przeprowadzone zostaną nasadzenia drzew w porozumieniu z nadleśnictwem.

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasz festyn stał się prawdziwie Zielonym Wydarzeniem.

 

Autor: Robert Borkiewicz i Arkadiusz Zacharzewski

Comments are closed.